Android buton işlemleri
Android makalelerimizde üçüncü konumuz buton olayları ile ilgili olacak. Geçen makalede textview e merhaba dunya yazdırmıştık. Şimdi de programımıza buton ekleyerek textview e yazı yazdıracağız. Dilerseniz örneğimiz üzerinden gidelim. Eclipse imizi açıyoruz. Sol ust menuden File >> new >> android application project diyerek programımızı yazacağımız ortamımıza geçiyoruz. Ben projemin adına “butonolayi” dedim. Siz kendinize göre bir proje ismi de verebilirsiniz. Gelen ekranımız şu şekilde olmalı.
Projemizi açtığımıza göre artık buton işlemlerine geçebiliriz. İlk önce form widgets ayarlarından butonu seçip projemize sürüklüyoruz butonumuzu ekliyoruz. Butonumuzu ekledikten sonra çift tıklıyoruz ve Activity_Main penceremize geçiyoruz.
Gördüğünüz gibi buton kodlarımız xml içerisinde oluştu. Burada butonumuzun id ve textini ayarlayabiliyoruz. İlk yapacağımız şey android:layout_width yazan kısmın karşısındaki wrap_content yazan yeri “fill_parent” olarak değiştirmek olacak. Peki bu ne işe yaracak?
Wrap_content= yazı kadar alanı kaplar.
Fill_parent= ekranı olabildiğince kaplar.
Butonumuzun text ini değiştirmek için direk butona yazmak yerine strings.xml kısmına yeni bir string eklemenizi tavsiye ederim. Ben butonolayi diye bir string oluşturdum ve value kısmına da tıklayınız yazdım. Siz de kendinize göre uyarlayabilirsiniz gayet kolay. Şimdi gelelim programımızın asıl meselesine. src klasörü altındaki mainactivity.java ya tıklayarak açıyoruz ve aşağıdaki kod kısmı açılıyor.
Burada butonumuzu tanıtıp kodlarımızı yazacağız. Yani java kodlarımız buraya yazılacak. Aslında tam java değilde java-android karışımı diyelim biz. Şimdi butonumuzu programa tanıtıp click yapıldığında yani tıklandığında neler yapacağını yazmamız gerekiyor.Kodlarımızı yazıyoruz. buton ve textview in idlerini değiştirmediğimiz için default olarak button1 ve textview1 olarak geliyor.
Burada butonumuzu programımıza tanıttık. Yazarken bazı kısımlarda yazdıklarımızın altı çizilirse bunların üzerine geliyoruz. Ve açılan pencereden eksik olan kısımları import ediyoruz. Şimdi click yaptığımızda ne olacağını yazalım.
Dediğim gibi eğer import edilmemiş kısımlar varsa altı çizili iken üzerine gelince import edebiliyoruz.Şimdi üst menüden run diyerek programımızı çalıştırıyoruz.Evet program benim emülatörümde biraz geç de olsa açıldı ve karşıma programımızın baştaki ekranı geldi. Eğer run dediğinizde proje açılmıyorsa run configurations kısmından projenizi seçip tekrar çalıştırın.
Evet gördüğünüz gibi emülatörümüz açıldı. Şimdi buton tıklıyorum ve textview aşağıdaki gibi değişiyor.
Gördüğünüz gibi butonumuz çalıştı ve istediğimizi gerçekleştirdi. Bu makalede buton olaylarını anlatmaya çalıştım. Buton nasıl tanıtılır ve eventi nasıl yazılır? gibi sorularınıza cevap bulacağınızı umuyorum. Bir sonraki makalede görüşmek dileğiyle…
KodBankasi.Org
Android buton işlemleri
Reviewed by Unknown
on
03:24
Rating:
Hiç yorum yok: